Richtlijnen aanleveren

Studio Koeck & IJ heeft een checklist ontwikkelt voor het aanleveren van tekst en beeld. De checklist staat vol handige tips en info zoals:

• Hoe moet ik mijn tekst aanleveren?
• Hoe groot moet het beeld zijn?
• Welke bestandstypen zijn bruikbaar?
• Hoe kan ik de bestanden aanleveren?

1. HOE MOET IK MIJN TEKST AANLEVEREN?
Volledig en gecorrigeerd aangeleverd in Word (of eventueel Apple-variant Pages).
Tabellen ook in Word, maar data voor grafieken in Excel.

Hoe plaats ik opmerkingen?
Opmerkingen worden snel als ‘normale’ tekst aangezien. Zet opmerkingen daarom tussen de haken [ en ]. Voorbeeld: [titel] De toekomst [einde titel] of [hier figuur 8 plaatsen].

2. HOE GROOT MOET HET BEELD ZIJN?
Beeld voor drukwerk moet van goede kwaliteit zijn. De grootte van het beeld is daarbij erg belangrijk. Beeldgrootte werkt met pixels. In de eigenschappen van de afbeelding kun je zien hoe groot jouw beeld is. Houdt het schema hiernaast aan om te zien of jouw afbeelding groot genoeg is voor het stramien waar je het voor wilt gebruiken. Voor digitale uitingen (zoals een website) is de grootte van het beeld minder belangrijk. Deze afbeeldingen hoeven dus niet te voldoen aan onderstaande afmetingen.

A6: 1748 x 2480 pixels
A5: 2480 x 3508 pixels
A4: 3508 x 4961 pixels
pasfoto: 413 x 531 pixels

Haal je je beeld van internet?
Houd er dan rekening mee dat deze meestal niet groot genoeg zijn voor drukwerk. Bovendien mag je deze alleen gebruiken als de rechten van de beelden zijn vrijgegeven, of als je ze zelf hebt aangekocht.

3. WAT VOOR BESTANDSTYPE MOET HET BEELD HEBBEN?
Fotografie mag aangeleverd worden in .jpeg/jpg, .tiff of .psd. Een logo mag worden aangeleverd als vectorbestand (.eps of .ai) of als beeldbestand (.jpeg/jpg, .tiff, .pdf of .psd).
Let er bij een beeldbestand op dat het logo voldoende resolutie heeft, denk aan een minimum breedte van 500 pixels.

Beeld dat aangeleverd wordt in .bmp, .gif, .pcx, .doc of .ppt heeft geen goede kwaliteit.
Als je beeld of een logo in Word hebt, probeer dan het originele bestand te achterhalen.

Wat is een vectorbestand?
Een vectorbestand bestaat uit lijnen en curven in plaats van pixels. Deze bestanden kunnen tot in het oneindige vergroot worden zonder dat de kwaliteit verloren gaat.

4. HOE KAN IK AL MIJN BESTANDEN HET BESTE AANLEVEREN?
Bij een omvangrijk project met veel beeld en tekst is het belangrijk om alles goed te ordenen en zoveel mogelijk in één keer toe te sturen, bijvoorbeeld in één map met daarin meerdere submappen per onderdeel. Geef je bestanden een duidelijke naam. Mocht het bestand te groot zijn om te mailen (meer dan 10MB), maak dan gebruik van een site zoals www.wetransfer.com

 
Back to top